lørdag 20. oktober 2012

Ført I Ånden Til Ildsjøen

Gunnar Lund, Traktatforlaget

Denne traktaten går rett på sak og bruker avansert kristenspråk allerede i tittelen. Begrepene "ført i ånden" og "ildsjøen" gir neppe språklig gjenklang hos mennesker med beina plantet på utsiden av pinse- og frikirkelig tradisjon, derimot trykker de nok ettertrykkelig på religiøs skrulling-alarmen til mange.

Metoden er gammel og effektiv: skrem leseren inn i Jesu armer med ild. Et metodevalg med bismak, både med tanke på at den gir fint lite info om Jesus (som reduseres til en airbag mot vreden til en Gud som både elsker deg og ønsker å pine deg til evig tid), men desto mer om helvete, og ikke minst at den føyer seg inn i en rekke tvilsomme vitnesbyrd som beskriver fortapelsen på forskjellig vis. Disse synene er aldri identiske, så vi kan jo trøste oss med at bare én, muligens ingen, av dem faktisk stemmer.

Denne turen til det hisidige begynner med et langt fall i mørke, en ferjemann som ror ham over den berømte elven i dødsriket, det klassiske veivalget på den andre siden (hvor den brede veien selvsagt så ut til å være mest trafikkert, så han velger den), og det kulminerer i at han kommer fram til kanten av ildsjøen, hvor menneskeånder brennes og skriker. Han våkner heldigvis, og mer får vi ikke vite om turen/drømmen/åpenbaringen. Men vi får noen bibelvers som handler om dødsriket, en formaning om at man må bli frelst for å unngå ildsjøen, et spark til prester som tror folk blir frelst av dåp og konfirmasjon, og til slutt en bønn du kan be for å bli frelst.

Skremmende? Ja, på mange måter, inkludert måter forfatteren neppe hadde tenkt. Men til traktatens fordel skal det sies at den ikke reklamerer for en bestemt menighet - meningen er faktisk at du skal bli frelst, mer enn at du skal melde deg inn i en kirke. Og han påpeker, som Paulus, at det ikke handler om å tro på en lære eller religion, men en person. Men etter å ha lest traktaten, sitter jeg likevel igjen med en sterkere fornemmelse av ildsjøen enn av Jesus, omtrent som når du går i bursdag og blir servert pulverkaffe og det føles for uhøflig å si nei. Terningkast to.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar